Σεμινάρια/Εργαστήρια για το Κοινό
"Πρωταρχικός δεσμός (attachment) και οι σχέσεις της ζωής μας"
Συντονιστής: Γιώργος Καλαρρύτης
Ο πρωταρχικός συναισθηματικός δεσμός (attachment) μεταξύ γονιού και παιδιού ενυπάρχει και επηρεάζει, άλλοτε ανεπαίσθητα και άλλοτε πιο έντονα, (σ)τις καθημερινές εμπειρίες όλων. Συνειδητά ή ασύνειδα μας αγγίζει βαθειά ως παιδιά, ως γονείς, ως συντρόφους, ως φίλους, ως συναδέλφους. Εκεί χρειάζεται να ανατρέξουμε για να κατανοήσουμε και να εμπεριέξουμε την κρίσιμη απαρχή αυτού που σταδιακά γίναμε, αυτού που είμαστε. Εκεί να προσφύγουμε για να ανακαλύψουμε την επίδραση και την επανεμφάνισή του στους τρόπους που σχετιζόμαστε με τους άλλους, ως ενήλικες πλέον. Τέλος, εκεί πρέπει πρωτίστως να γυρίσουμε αν θέλουμε να νοηματοδοτήσουμε τους τρόπους μεγαλώματος των δικών μας παιδιών και τη σχέση μας μαζί τους, που ασύνειδα επηρεάζονται, σε καθοριστικό κάποιες φορές βαθμό, από τους δικούς μας πρωταρχικούς δεσμούς με τους γονείς μας.
Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε, μ’ έναν συμμετοχικό τρόπο, όλα, τα σχετικά με την καίρια σημασία των πρωταρχικών σχέσεων στην οικοδόμηση της προσωπικότητάς μας, νέα δεδομένα που προέρχονται από την έρευνα στους τομείς των νευροεπιστημών, της αναπτυξιακής ψυχολογίας [πρωταρχικός δεσμός (attachment) & ιδιοσυγκρασία (temperament)], καθώς και από την κλινική πρακτική στην ψυχοθεραπεία. Η μελέτη των ευρημάτων αυτών μας απελευθερώνει από τη στείρα διάζευξη γονιδίων / περιβάλλοντος και μας επιτρέπει να συνθέσουμε γονιδιακές επιρροές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην κατανόηση και αλλαγή του σχεσιακού μας χάρτη.
"Γονείς, παιδιά & οθόνες: διαμάχη ή συμμαχία;"
Συντονίστρια: Δήμητρα Ανδρουλάκη
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουμε στο σπίτι μας μία– τουλάχιστον – οθόνη και ένα ή περισσότερα παιδιά έχουμε αναρωτηθεί για το ποια είναι η ενδεδειγμένη χρήση αυτού του «πειρασμού» από τα παιδιά μας ή και από μας. Ποιες εφαρμογές είναι κατάλληλες, πόσες ώρες την ημέρα, πώς να τον/την πείσω να το κλείσει, πώς να το ελέγξω; Άλλοτε είμαστε πιο ήσυχοι, αφού σε όλα τα σπίτια τα ίδια συμβαίνουν, άλλες φορές ανησυχούμε λίγο παραπάνω, μαθαίνοντας για κάποια απάτη, παρενόχληση ή και έγκλημα μέσω διαδικτύου.
Στο σεμινάριο αυτό συντονίστρια και συμμετέχοντες θα διερευνήσουμε μαζί το τι γίνεται όταν γονείς, παιδιά και οθόνες βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και πώς μπορούν να ζήσουν μαζί αρμονικά και εποικοδομητικά.
Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε:
- τα χαρακτηριστικά του διαδικτύου
- ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση του
- τι είναι αυτό που κάνει το διαδίκτυο και συγκεκριμένες εφαρμογές του, όπως τα παιχνίδια, τόσο συναρπαστικό
- πότε μπορούμε να μιλάμε για εξάρτηση από το διαδίκτυο και τις παιχνιδομηχανές
- γιατί οι έφηβοι και οι νέοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να «κολλήσουν» μπροστά στην οθόνη
- τι μπορεί να κάνει ο γονιός όταν βλέπει ότι το παιδί του περνά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη
- πώς μπορούμε να κάνουμε το διαδίκτυο και τις παιχνιδομηχανές συμμάχους και εργαλεία γνώσης και ψυχαγωγίας για όλα τα μέλη της οικογένειας και όχι εχθρούς ή μήλο της Έριδος.
"Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα"
Συντονίστρια: Δήμητρα Ανδρουλάκη
Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα στοχεύουν αφενός στη δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος που θα προάγει στα παιδιά σας την υπευθυνότητα, τη συνεργασία, την αυτοπειθαρχία, την αυτονομία, τη δημιουργικότητα και το κοινωνικό ενδιαφέρον και αφετέρου στη δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης γονέα-παιδιού, ώστε τα αναπόφευκτα προβλήματα της ζωής να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και πολιτισμένα.
Το εργαστήριο αυτό προσφέρεται στα Ελληνικά, στην αυθεντική του μορφή, σύμφωνα με το μοντέλο του Dr. Thomas Gordon.
- Το Πρόγραμμα θα βοηθήσει να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για τον εαυτό σας γονέας.
- Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά σας να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.
- Η οικογενειακή σας ζωή θα γίνει πιο ικανοποιητική, γιατί θα ανατρέφετε παιδιά χαρούμενα, υπεύθυνα και ικανά να αγαπήσουν.
- Τα μέλη της οικογένειάς σας θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου.
- Και το πιο σημαντικό: θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και ανεξαρτησίας.
Η Δήμητρα Ανδρουλάκη είναι πιστοποιημένη συνεργάτις της Gordon Hellas να προσφέρει το εργαστήριο στο ευρύ κοινό.