Σύντομο βιογραφικό

Γιώργος Καλαρρύτης, MMedSci,EuroPsy,ICADC,CFT,CGP,ECP

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Εργάζεται ιδιωτικά στο Μαρούσι ως κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, θεραπευτής ζεύγους-οικογένειας και σύμβουλος εξαρτήσεων. Είναι ένας από τους τρεις ιδρυτές και επιστημονικούς υπεύθυνους (μαζί με τις Αθηνά Ανδρουτσοπούλου & Τσαμπίκα Μπαφίτη) του  «Λόγω Ψυχής» – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, το οποίο, μεταξύ άλλων, εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε μια εμπλουτισμένη μορφή της συστημικής θεραπείας, που ονομάζεται SANE – System Attachment Narrative Encephalon (Σύστημα, Δεσμός, Αφήγηση, Εγκέφαλος).

Σπουδές και ειδίκευση    
Έκανε προπτυχιακές σπουδές ψυχολογίας στην Ελλάδα (North College, 1980-84) και μεταπτυχιακές (MMedSci) στην Αγγλία (Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας, Τομέας Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή,  University of Sheffield , 1986-89). Από το 1989 έως το 1993 ειδικεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία τη Θεραπεία Οικογένειας και στην Ψυχολογική Διάγνωση στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (Ε.Δ.Α.Σ.) . Έχει επίσης παρακολουθήσει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία των εξαρτήσεων, στο Ψυχόδραμα, την Κινητοποιητική Συνέντευξη (Motivational Interviewing) και την Πρόληψη Υποτροπής (Relapse Prevention) στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.). 

Εργασιακή εμπειρία και διδακτικό έργο                                                                                                      Από το 1991 έως το 2003 εργάσθηκε στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. Για τρία χρόνια δούλεψε με έφηβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών στη Θεραπευτική Κοινότητα «ΣΤΡΟΦΗ» (1991–1993) και το 1994 ανέλαβε ως υπεύθυνος το Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας της «ΣΤΡΟΦΗΣ», το οποίο και διηύθυνε έως το 1997. Το 1996 ως επιστημονικός υπεύθυνος, σχεδίασε και υλοποίησε με συνεργάτες το πρώτο στη χώρα μας ειδικό πρόγραμμα για έφηβους περιστασιακούς χρήστες και τις οικογένειές τους, που μετεξελίχθηκε στο Δίκτυο Έγκαιρης Παρέμβασης «ΚΕΘΕΑ-ΠΛΕΥΣΗ»  (σήμερα μέρος του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ). Από τον Απρίλιο του 1995 έως το 2002 διηύθυνε το Δίκτυο Υπηρεσιών «ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ» και από την έναρξή του το 1996 έως το 2002 το Δίκτυο Έγκαιρης Παρέμβασης «ΚΕΘΕΑ-ΠΛΕΥΣΗ». Από το 2002 έως τον Μάρτιο του 2003, οπότε και παραιτήθηκε από το ΚΕ.Θ.Ε.Α., διηύθυνε την ανάπτυξη προγραμμάτων για έφηβους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Πάτρα και στον Πειραιά.

Από το 1998 έως το 2011 ήταν εκπαιδευτής και κλινικός επόπτης στο 4ετές πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (ΕΔΑΣ) ενώ από το 2006 έως το 2009 υπήρξε υπεύθυνος του προγράμματος. Από το 2009 ως το 2011 ήταν συνυπεύθυνος του τομέα Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου. Από το 1995 ασχολείται με την εκπαίδευση και εποπτεία επαγγελματιών υγείας, στελεχών θεραπείας και πρόληψης της ουσιοεξάρτησης σε θέματα που αφορούν τις συστημικά προσανατολισμένες θεραπείες στις εξαρτήσεις και την κατάχρηση ουσιών από εφήβους. Από το 2003 εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες, αρχικά στο Χαλάνδρι και από το 2013 στο Μαρούσι. Από την έναρξή του, το 2011, είναι εκπαιδευτής και κλινικός επόπτης στο τετραετές πρόγραμμα ειδίκευσης ψυχοθεραπευτών στο “Λόγω Ψυχής”. 

Συγγραφικό και ερευνητικό έργο                                                                                                                Είναι επιστημονικός συν-επιμελητής δύο βιβλίων («Σώμα υγιές σε νου υγιή» και «Συστημική προσέγγιση: Θεωρήσεις και εφαρμογές», Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Έχει προσκληθεί και συμμετάσχει με ανακοινώσεις και εργαστήρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής έκδοσης του περιοδικού “Εξαρτήσεις”.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα 
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα ήταν και είναι: νευροεπιστήμες και ψυχοθεραπεία, συναισθηματικός δεσμός και ψυχοθεραπεία, ιδιοσυγκρασία και ψυχοθεραπεία, εξελικτική ψυχοθεραπεία (evolutionary psychotherapy), το πρόσωπο του θεραπευτή, εκπαίδευση και εποπτεία ψυχοθεραπευτών, δεοντολογία στη θεραπεία, συστημική θεραπεία και εξαρτήσεις, οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών κ.ά. 

Άδειες, πιστοποιήσεις, συμμετοχή σε επιστημονικούς συλλόγους και εταιρείες
Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου, πιστοποιημένος Ψυχολόγος (EuroPsy) European Federation of Psychologists’ Associations (EFPA), πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής (ECP) European Association for Psychotherapy  (EAP), Ψυχοθεραπευτής Ομάδας (CGP) The International Board for Certification of Group Psychotherapists USA, Θεραπευτής Οικογένειας (CFT) National Credentialing Academy USA, και διεθνώς πιστοποιημένος Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων (ICADC)  International Certification & Reciprocity Consortium . Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων  (ΣΕΨ), του European Family Therapy Association   (EFTA), του International Family Therapy Association   (IFTA), του Association for Family Therapy & Systemic Practice  (AFT) in the UK, του American Group Psychotherapy Association  (AGPA) (clinical member), του American Association for the Advancement of Science (AAAS), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας  (ΕΛΕΣΥΘ), ιδρυτικό & τακτικό μέλος του Greece, Cyprus, Malta, Bulgaria Certification Board for Drug Counselors & Prevention Specialists, (IC&RC/GCMBB) , μέλος του Society for the Study of Addiction  (SSA) (UK) και του Ελληνικού Τμήματος του Σωματείου Ευρωπαίων Επαγγελματιών – Λειτουργών για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης ΙTACA .