Η αγάπη είναι αυτό που όλοι προσπαθούμε να έχουμε, παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε ακριβώς να ορίσουμε τι είναι. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο από αυτό θέλουμε ή αντέχουμε, αν μπορούμε να το δώσουμε, να το πάρουμε ή ακόμη κι αν το αξίζουμε.
Συχνά αναρωτιόμαστε πόση αγάπη έχουμε πάρει στη ζωή μας και σχεδόν πάντα ο νους μας πάει σε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, αδέρφια και άλλους ανθρώπους που μας αγάπησαν ή θα θέλαμε να μας είχαν αγαπήσει.
Πολλές φορές υποπτευόμαστε ή άλλοτε είμαστε σίγουροι ότι σ’ αυτές τις πρωταρχικές μας σχέσεις κρύβονται στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις τωρινές μας σχέσεις και το γιατί μπορεί να μην μας βγαίνουν ή να υπολείπονται των αναγκών μας.
Η θεωρία δεσμού (attachment theory) μας προτείνει ένα πλαίσιο κατανόησης της συναισθηματικής μας ανάπτυξης και της δημιουργίας της προσωπικότητάς μας. Στη βάση της υποστηρίζει ότι οι πρώτες μας σχέσεις με αυτούς που μας φρόντισαν ενδοβάλλονται ως μοντέλα του σχετίζεσθαι και καθορίζουν τον τρόπο και τον τύπο των μετέπειτα σχέσεών μας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Αιτήσεις άλλων σχετικών επαγγελματιών θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
Στόχος του είναι να συνδέσει την θεωρία του πρωταρχικού δεσμού με την ψυχοθεραπευτική και συμβουλευτική πρακτική όπου ο κλινικός, ως μια «ασφαλής βάση», αντιμετωπίζει καθημερινά την πρόκληση να βοηθήσει τους ανθρώπους στην «επιδιόρθωση» διαταραγμένων, ελλιπών ή αποκομμένων συναισθηματικών δεσμών.
Στη θεματολογία του, που θα διερευνήσουμε τόσο θεωρητικά όσο και με βιωματικές ασκήσεις & κλινικές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: Βασικές έννοιες της θεωρίας δεσμού, πως μεταβιβάζεται ο τύπος δεσμού, δημιουργία και διακοπή δεσμού, νευροβιολογία του πρωταρχικού δεσμού, ιδιοσυγκρασία και δεσμός, στρατηγικές και άμυνες ανασφαλών δεσμών, εργαλεία αξιολόγησης δεσμού, διαταραχές δεσμού σε διάφορες ηλικίες και η αντιμετώπισή τους κ.ά..